House PK

House PK


PM KATA JENAZAH MH17 TAK SEMPAT SAMPAI KE TANAH AIR SEBELUM HARI RAYA!

Posted: 24 Jul 2014 05:00 PM PDT

Ini berita yang menyedihkan kepada keluarga penumpang, anak kapal dan seluruh negara, nampaknya berikutan urusan mengenai pasti dan proses pengesahan DNA yang rumit dan panjang, tiada jenazah warga Malaysia yang boleh sampai awal, iaitu sebelum hari raya Aidilfitri.

Jika ikut kalander, hari raya tahun ini jatuh pada hari Isnin depan, 28 Julai.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan perkara tersebut selepas menandatangani buku takziah di Kedutaan Belanda pagi ini yang disaksikan Duta Belanda ke Malaysia Harry Molenaar.

Menurut Najib, sebolehnya beliau mahu melihat jenazah-jenazah rakyat Malaysia kembali kepada keluarga masing-masing sebelum hari raya namun kerana proses pengesahan DNA, ianya tidak menjadi kenyataan.Menjelas lanjut kata Perdana Menteri, adalah penting untuk mengikuti proses mengenal pasti DNA berdasarkan prosedur yang ketat bagi memastikan semua bukti yang ada berwibawa dan boleh dicabar di mahkamah.

Beliau juga kecawa kerana penyiasat antarabangsa masih tidak memperolehi akses penuh ke lokasi kemalangan, sambil menambah bahawa beliau akan mengadakan perbincangan dengan pihak berkuasa Ukraine mengenai perkara itu.

Sementara itu, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam berkata sebanyak 45 daripada 47 keluarga kepada penumpang pesawat MH17 telah menyerahkan sampel asid deoksiribonukleik (DNA) untuk ujian pemprofilan di Malaysia.

Manakala dua keluarga lagi kepada penumpang pesawat itu masih dalam proses pengambilan sampel terbabit.

"Pihak Malaysia Airlines (MAS) memaklumlan terdapat 43 mangsa kejadian yang mempunyai pertalian keluarga di Malaysia namun, terdapat mangsa yang menetap di luar negara tetapi mempunyai pertalian keluarga di Malaysia menjadikan jumlah keluarga yang akan dijalankan pengumpulan data ante mortem Disaster Victim Identification (DVI) dan juga pengambilan sampel DNA adalah sebanyak 47," katanya pada Khamis.-24/7/2014

Sumber: Agenda Daily

BAIK PUNYA! KISAH DISEBALIK KEJAYAAN PM MEMBAWA PULANG MAYAT DAN KOTAK HITAM MH17

Posted: 24 Jul 2014 03:00 PM PDT

Korang semua nak tahu tak formula kejayaan Dato Sri Najib membawa keluar mayat-mayat dan kotak hitam keluar dari tapak nahas? Moh kite baca artikel BERNAMA kat bawah ni:

Tiada wang tebusan atau sebarang bayaran lain dibayar sepanjang rundingan tiga hari antara pasukan penyiasatan khas Malaysia dengan kumpulan pemisah, Republik Rakyat Donetsk, bagi mengambil mayat mangsa tragedi pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH17 dan dua kotak hitam yang mengandungi alat-alat perakam data dan suara pesawat berkenaan.

Ketua Penolong Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) Lt Kol Mohd Sukri Hussain, (duduk gambar kanan) yang juga pemerintah pasukan perunding Malaysia, berkata dalam rundingan itu, ketua kumpulan pemisah Alexander Borodai tidak meminta apa-apa sebagai balasan dan hanya meminta Malaysia menjalankan siasatan.

"Beliau hanya mahu Malaysia mencari jawapan tentang apa sebenarnya yang berlaku terhadap pesawat itu," katanya kepada pemberita di Kiev pada Rabu.

Beliau berkata kerajaan Ukraine juga memberi bantuan kepada pasukan perunding Malaysia untuk memastikan mereka dapat berjumpa dengan ketua kumpulan pemisah itu.

Pesawat MAS itu, yang dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur, terhempas di Donetsk, timur Ukraine, berhampiran sempadan Rusia pada Khamis malam.

Pesawat Boeing 777-200 itu membawa 298 orang - 283 penumpang dan 15 anak kapal.

Ia dipercayai ditembak jatuh, tetapi hingga hari ini, tiada pihak mengaku bertanggungjawab mengenainya.

Mohd Sukri berkata beliau ke Donestk pada 4 petang Ahad bersama 11 anggota lain pAsukan itu, dan terpaksa menempuh 12 pusat pemeriksaan.

Selepas lima jam perjalanan, beliau bertemu dengan Borodai dan mula berunding tentang 11 perkara.

"Tiga perkara dibincangkan iaitu urusan mengambil mayat mangsa, kotak hitam dan bangkai pesawat berkenaan.

"Borodai bersetuju memenuhi semua permintaan Malaysia, tanpa sebarang syarat," katanya sambil menambah bahawa pasukan itu amat mengagumi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak atas kejayaan tersebut, kerana ia adalah hasil tindakan beliau menghubungi Kerajaan Ukraine dan Borodai.

Seorang lagi anggota pasukan perunding Malaysia, Rosli Shaari pula berkata dalam rundingan di pejabat Borodai itu, beliau melihat kumpulan pemisah menggantung sekeping gambar pesawat Malaysia di penjuru bilik, dengan beberapa pasu bunga diletakkan di atas meja di bawah gambar itu sebagai tanda ucapan takziah kepada mangsa.

"Kami bimbang, namun terpaksa melaluinya juga kerana tiada pilihan lain untuk mencari kata pemutus."Kami perlu membawa balik mayat mangsa ke pangkuan orang yang tersayang dan perlu mendapatkan kotak hitam, termasuk bangkai pesawat, untuk mencari kebenaran," kata Rosli, yang bertugas dengan syarikat telekomunikasi satelit, Sapura Secured Technologies sebagai pengurus besar (kemudahan dan perkhidmatan rangkaian pengurusan pelanggan).

Rosli berkata ketika rundingan berlangsung, beliau terdengar bunyi beberapa letupan di bandar itu dan meluru keluar daripada bangunan berkenaan, lalu ternampak beberapa bangunan terbakar dari jauh.

Rosli juga menyatakan beliau mendengar bunyi beberapa letupan bom dan tembakan.

"Sebenarnya, kami telah cuba pergi ke tempat pesawat berkenaan terhempas di Torez bersama anggota kumpulan pemberontak yang mengikut kami dengan menaiki dua kereta kebal, tapi terpaksa berpatah balik apabila melihat dua jet pejuang berlegar di udara," katanya.

Rosli berkata setelah rundingan selesai, pasukan itu dibawa ke sebuah stesen kereta api pada pukul 3 pagi Selasa, di mana mayat mangsa dalam tragedi itu ditempatkan dalam sebuah kereta api.

Katanya mereka diiring pemberontak bersenjata dan keadaan bertukar menjadi tegang apabila dengan tiba-tiba sebuah kereta memintas laluan kenderaan yang membawa kumpulan itu sebaik sahaja tiba di stesen kereta api berkenaan.

"Para pemberontak dengan tergesa-gesa turun daripada kenderaan mereka sambil menghunus senjata dan memekik kepada pemandu kereta berkenaan supaya beredar. Pemandu itu melakukan seperti yang diarah," kata Rosli sambil menambah bahawa pasukan Malaysia itu segera menaiki kereta api berkenaan yang menuju ke Kharkiv.

Beliau berkata sepanjang perjalanan yang memenatkan itu, mereka tidak dapat berbuat apa-apa, selain memohon keselamatan daripada Allah kerana mereka membawa pulang dua 'barang yang amat penting' - mayat 282 mangsa dan dua kotak hitam.

Mereka tiba di sebuah kemudahan ketenteraan pada tengah hari Selasa dan mayat berkenaan diimbas serta ditag sebelum diterbangkan ke Netherlands, katanya.

Rosli berkata kotak hitam itu dihantar kepada pihak berkuasa berkenaan di United Kingdom malam tadi untuk tujuan penyiasatan.

Menurut Rosli beliau menyertai pasukan itu kerana ditugaskan memasang sistem komunikasi radio untuk MKN.

Katanya pasukan perunding itu menyembunyian dua kotak hitam berkenaan di dalam dua beg galas agar ia tidak dilihat sesiapa.-24/7/2014 -BERNAMA

DEI! INI MACAM PUN ADA KA? CURI LUMBU PAKAI KERETA?

Posted: 24 Jul 2014 01:51 PM PDT

Adui aku tak tau la apa nak jadi dengan orang Malaysia ni, punya la nak curi lembu ni sampai dala kereta depa bagi masuk lembu ni! Cerita penuh KLIK SINI

Tetiba aku teringat kisah LEMBU INDIA tulisan THE UNSPINERS, KLIK SINI
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...