tun faisal dot com

tun faisal dot com


Kelakar - @AnwarIbrahim kantoi menipu pasal jalan di Permatang Pauh! @CMlimguaneng

Posted: 23 Apr 2014 08:30 PM PDT
Apa Anwar kata? 

Terus je kata Jalan Persekutuan ha ha ha. Ini bukan sekadar kes jarang turun kawasan, tapi ini kes BUKA MULUT JE MENIPU... Lim Guan Eng tak nak kata ini jalan persekutuan juga ke? Atau Guan Eng nak mengaku yang dia tak buat kerja dan PR gagal urus tadbir Pulau Pinang dengan baik?

Kalau dah jenis dan keturunan penipu, memang penipu juga lah. Kantoi BIG TIME! Inikah jenis pemimpin PKR dan PR? Sampai bila macai nak sedar... ha ha ha..

Dipetik dari blog Cucu Tok Selampit

@anwaribrahim Berbohong Lagi Berkenaan Jalan Permatang Pauh, @PetraJayaMP Membogelkan Pembohongan Beliau


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim kantoi berbohong sekali lagi. Ye lah kalau tidak berbohong bukan Anwar Ibrahim namanya. Berdasarkan soalan yang ditanya oleh pemegang akaun laman sosial Twitter @Gguzmen, beliau meminta penjelasan daripada Anwar Ibrahim, yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh, kenapakah jalan di kawasan berkenaan amat teruk terutama dari simpang lebuhraya Kulim sehinggalah sampai ke Bukit Mertajam. CTS yang kebetulan membuat audit di sini mengakui kebenaran fakta berkenaan.

Anwar Ibrahim tanpa malu dan segan telah menjawab kononnya jalan berkenaan adalah jalan persekutuan. Lebih meyakinkan beliau menyatakan bahawa beliau telah merujuk kepada Kementerian yang berkenaan. Tidak berpuas hati, pemilik akaun @Gguzman telah mendapatkan jawapan daripada Menteri Kerja Raya, Datuk Fadillah Yusof. Datuk Fadilah menjawab bahawa jalan berkenaan adalah jalan P7, iaitu jalan di bawah seliaan Kerajaan DAPPulau Pinang.

#KrisisAirSelangor : MP DAP jadi alat untuk pecat Khalid? #PemilihanPKR #OpsBaldi

Posted: 23 Apr 2014 05:21 PM PDT


Catu air sudah jadi bahan untuk jatuhkan Khalid Ibrahim dalam Pemilihan PKR? Adakah ini tekanan supaya Khalid jangan bertanding dalam Pemilihan PKR? Ramai yang anggap Khalid degil sebab masih mahu bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR. Adakah ini strategi agar Saifudin Nasution dibantu untuk kalahkan musuh bersama Khalid, iaitu Azmin Ali. Apa pun Khalid, jangan peduli ini semua, Lawan tetap Lawan! ... 

Lain kali jangan degil. Bila pakar-pakar suruh SEGERA buat Langat 2 dan bagi AMARAN Selangor akan alami krisis air menjelang 2014, dengarlah amaran dan nasihat orang. Bila berdegil, inilah akibatnya - sekarang Rakyat Susah, Negeri Ditimpa Bala, Jawatan MB pun dalam Bahaya...MP DAP minta pecat Khalid sebab catuan air

Image preview

Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi mendesak supaya pimpinan Pakatan Rakyat mengambil tindakan segera dengan memecat Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

 Desakan tersebut dibuat ekoran kekecewaan wakil rakyat DAP itu atas kegagalan Abdul Khalid dalam menangani masalah air di Selangor.

 Dalam tulisan di laman Facebooknya, ahli parlimen ini berkata, ketika Selangor di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN), masalah catuan air tidak berlaku seteruk ketika di bawah Pakatan Rakyat.

 "Saya merupakan seorang pembayar cukai di Selangor sejak bertahun-tahun lamanya kerana saya memiliki rumah di Subang Jaya.

 "Kami tidak pernah menghadapi catuan air yang berlarutan begitu lama seperti ini, malah semasa pentadbiran BN sekalipun.  

"Kegagalan Pakatan adalah kegagalan Pakatan. Masa Khalid sudah tamat. Pecat orang tidak guna ini," katanya. Beliau juga meminta wakil rakyat di Selangor membayangkan kesusahan yang dihadapi oleh rakyat negeri itu sejak bermula masalah catuan air ini.

 Bekalan air di Selangor mula dicatu sejak Mac lalu akibat empangan dikatakan mula kering kerana masalah kemarau.

 Sebelum ini Abdul Khalid pernah membuat kenyataan Selangor tidak menghadapi masalah bekalan air mentah, sebaliknya berdepan masalah air yang dirawat.

 Namun, apa yang berlaku kini, Selangor kini bukan hanya berdepan masalah air yang dirawat tetapi turut kekurangan bekalan air mentah.

#HutangNegara - Bila anda tak tahu, anda akan ditipu oleh PR #PenipuRakyat

Posted: 23 Apr 2014 03:50 PM PDTHeboh mengenai hutang negara. Apa cerita sebenarnya... Di atas adalah senarai negara-negara dan hutang negara dalam USD dan % berbanding GDP. Didapati Jepun dan Amerika Syarikat merupakan di antara negara dengan jumlah hutang tertinggi. Hutang Jepun berbanding GDP jauh lebih tinggi daripada AS, iaitu 237.4 % walaupun jumlah hutangnya lebih rendah, iaitu USD 14 trilion berbanding AS, USD 17 trilion.

Hutang Jerman 78.06 %, USD 2.8 trilion, Perancis 90.2 %, USD 2.3 trilion dan Singapura, 107.88 %, USD 308 bilion tidak disentuh dan dibandingkan oleh pembangkang kerana tiada dividen politik. Lebih populis untuk mempersalahkan kerajaan walaupun hutang kerajaan tidak setinggi negara-negara yang disebutkan tadi. Finland 53.6 %, USD 132.5 bilion


Malaysia, 55.98%, USD 170 bilion. 


Singapura, 107.88 %, USD 308 bilionDari segi trend, hutang kebanyakan negara meningkat sejak 2007


Apa yang rakyat tidak sedar, Hutang Luaran negara hanya pada kadar 13%, Hutang Domestik adalah penyumbang yang lebih besar.


Boleh dikatakan Hutang Luaran negara masih di tahap yang rendah berbanding negara-negara serantau.Bagaimanapun akibat krisis kewangan global, Hutang Domestik meningkat secara signifikan. Selain daripada disebabkan oleh institusi, sebahagian besar Hutang Domestik ini disumbangkan oleh rakyat Malaysia, terutamanya disebabkan oleh pembelian hartanah, baik untuk kediaman dan bukan kediaman, pembelian kenderaan dan hutang peribadi.
Tentulah pembangkang tidak mahu menceritakan hal ini kerana tidak boleh menangguk di air keruh. Mereka tidak boleh menyalahkan rakyat, sebaliknya perlu mencari jalan untuk menyalahkan kerajaan.

Pembangkang juga tidak mahu bercerita sepenuhnya tentang hutang negara melalui aspek Agensi Penarafan. Salah satu sebab yang menjadi punca penarafan menjadi lebih rendah adalah kerana kebergantungan kepada subsidi, terutamanya subsidi petroleum. Jika mereka menyarankan agar subsidi ini dipotong/dikurangkan agar rating Malaysia menjadi lebih baik, bermaksud mereka bersetuju dengan langkah merasionalisasikan subsidi yang mengakibatkan harga RON95 dan gula meningkat. Mencadangkan penurunan subsidi bukan advokasi yang popular, sebaliknya menyalahkan kerajaan kerana kenaikan harga barangan adalah lebih bersifat populis.

#GST Siri 1: Pembohongan PR - Tiada Cukai JUALAN/PERKHIDMATAN dibayar sekarang? @AhmadMaslan

Posted: 22 Apr 2014 10:54 PM PDT


GST adalah suatu sistem percukaian yang lebih cekap berbanding sistem percukaian yang sedia ada iaitu SST. Disebabkan itu tidak menghairankan apabila 160 daripada 198 negara sudah melaksanakannya di negara masing-masing. Ini adalah salah satu siri untuk mendedahkan pembohongan pembangkang mengenai GST. 

Pembohongan paling asas pembangkang adalah untuk menggambarkan seolah-olah GST adalah CUKAI BARU dan CUKAI TAMBAHAN ke atas rakyat. Sedangkan sejak selepas merdeka sudah ada beberapa jenis cukai yang dikenakan kepada sektor-sektor tertentu di bawah Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Jabatan Kastam.


Cukai-cukai ini adalah amalan biasa dan turut dikenakan oleh sejumlah besar negara-negara di dunia bagi pengurusan dan pantadbiran negara serta kebajikan rakyat negara mereka. Untuk mengelakkan dari ditipu oleh pembangkang seperti yang dilakukan oleh Rafizi mengenai cukai di Finland, boleh semak kadar cukai negara-negara di dunia berbanding Malaysia di sini. Di atas adalah contoh cukai-cukai yang dikenakan oleh Finland untuk rujukan kita semua. 
Cukai adalah salah satu daripada punca PENDAPATAN KERAJAAN. Cukai Pendapatan menyumbang 47.9% daripada pendapatan negara manakala Cukai Tidak Langsung pula menyumbang 14.8% daripada pendapatan negara. Lihat juga ke mana Pendapatan Kerajaan ini dibelanjakan di dalam Bajet 2014.
Penipuan Pembangkang - Pembangkang cuba membayangkan seolah-olah sekarang tiada cukai ke atas barangan dan perkhidmatan. 

Hakikat sebenar - sekarang pun barangan yang ada sudah ada cukai yang dimasukkan ke dalam KOS setiap barangan di bawah SST, cuma tidak ditunjukkan secara jelas. 
Apakah kadarnya? - Pelbagai kadar, asasnya 10%, tetapi ada yang dikenakan 5%, 20% dan kadar spesifik bergantung kepada barangan. Boleh rujuk jadual-jadual tersebut di laman web Jabatan Kastam Di Raja Malaysia.


Apa berlaku kepada kadar cukai apabila GST menggantikan SST?Kadar yang pelbagai tadi dipermudahkan kepada hanya 3 kadar, iaitu pertama, Kadar Standard, iaitu 6%, kedua - Kadar Sifar (0%) dan ketiga - Barangan/Khidmat yang dikecualikan GST


Barangan/Khidmat yang Sifar GST dan Dikecualikan GST


Apa perbezaan di antara barangan/khidmat Kadar Standard, Sifar GST dan Dikecualikan GST? Siapa tahu jawapannya?Kadar Standard - 6% 

GST ke atas jualan barangan siap pada kadar 6%
Di bawah GST - Pengilang, Pemborong, Peruncit  BOLEH menuntut cukai input/nilai tambah/barangan mentah/mesin sebanyak 6% 
Sekarang di bawah SST - Pengilang, Pemborong, Peruncit mengambil MARGIN keuntungan di atas jualan, masih perlu membayar cukai INPUT sebanyak 5-20% yang diserapkan sebagai kos pembuatan tetapi cukai input ini TIDAK BOLEH dituntut.

Kadar Sifar - 0% 

TIADA GST ke atas jualan barangan siap, TAPI 
Di bawah GST - Pengilang, Pemborong, Peruncit boleh menuntut cukai input/nilai tambah/barangan mentah/mesin sebanyak 6% 
Sekarang di bawah SST - Pengilang, Pemborong, Peruncit mengambil MARGIN keuntungan di atas jualan, masih perlu membayar cukai INPUT sebanyak 5-20% yang diserapkan sebagai kos pembuatan tetapi cukai input ini TIDAK BOLEH dituntut.

Dikecualikan GST 

TIADA GST ke atas jualan barangan siap DAN
Di bawah GST - PENIAGA TIDAK BOLEH TUNTUT cukai input/nilai tambah/barangan mentah/mesin. 
PEMBEKAL masih boleh tuntut cukai input. 
Sekarang di bawah SST - PENJUAL, PEMBEKAL mengambil margin keuntungan di atas jualan, masih perlu membayar cukai input sebanyak 5-20% yang diserapkan sebagai kos pembuatan tetapi cukai input ini TIDAK BOLEH dituntut.


Apa kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan?Apa maksud cukai atas cukai?

kos barang mentah/nilai tambah/mesin + cukai INPUT (barang mentah/nilai tambah/khidmat/mesin) 5-20% = kos barangan siap
(Tidak boleh dituntut)

dan apabila dijual

kos barangan siap (termasuk cukai INPUT) + margin keuntungan + cukai jualan 5-20% 

berbanding

kos barang mentah/nilai tambah/mesin + cukai INPUT (barang mentah/nilai tambah/khidmat/mesin) 6% = kos barangan siap
(BOLEH dituntut)

dan apabila dijual 

kos barangan siap (termasuk cukai INPUT+ margin keuntungan + cukai jualan 6% - cukai INPUT yang dituntut 6%


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...