Kedah Ke KL - MctHeory

Kedah Ke KL - MctHeory


HOT!! #YTL Jadi Anjing yang Gigit Tangan Tuannya Sendiri!!

Posted: 05 Jun 2014 07:21 AM PDT


Kenyataan Tan Sri Francis Yeoh Managing Director YTL sempena forum Global Malaysia Series anjuran PEMANDU di Securities Commission di Bkt Kiara 3 Jun 2014, adalah kenyataan orang yang tidak sedar diri dan cakap besar.


1. Desakan beliau bahawa kerajaan mesti menghapuskan 'crony capitalism' begitu angkuh seolah olah tiada kesungguhan di pihak kerajaan untuk memerangi amalan rasuah dan kronisme. Masalahnya, ada syarikat gergasi yang menjadi duri dalam daging kerana penghalang besar kepada usaha murni kerajaan untuk meningkatkan transperansi dan integriti.

2. Memang ada syarikat gergasi atau konglomerat tidak perlu menemui PM untuk melobi sesuatu projek seperti yang TS Yeoh dakwa. Tetapi apa yang berlaku ialah, ada syarikat gergasi ini merasuah pegawai pegawai yang bertanggungjawab membuat keputusan tender. Mereka membina empire di kementerian tertentu dan mewujudkan mafia di dalamnya. Sebab itu YTL tidak perlu bercakap besar.

3. Mungkin benar mereka tidak 'kowtow' pada PM tetapi mereka kowtow pada sesetengah pegawai yang boleh dibeli. Dengan kata lain yang menggagalkan usaha murni kerajaan ialah ahli ahli perniagaan dan syarikat syarikat gergasi ini. Saya difahamkan ada sesetengah syarikat sanggup menyediakan peruntukan khas 'entertainment' bagi membelai pegawai tinggi yang berpengaruh dalam membuat sesuatu keputusan tender.

4. Kalau betul YTL dapat projek mega melalui merit saya berharap YTL mesti bersedia untuk mendedahkan semula bagaimana mereka boleh mendapat tender IPP sehingga mengaut keuntungan besar. YTL mesti telus untuk membenarkan kerajaan menyemak semula perjanjian IPP yang dikatakan berat sebelah dan merugikan TNB.

5. Saya juga mendesak YTL supaya amal cakap serupa bikin terutamanya dalam isu kaum yang juga dibangkitkan oleh TS Francis Yeoh. Saya mempersoalkan sejauh mana YTL bersikap adil memberikan pekerjaan kepada graduan Melayu di syarikat mereka termasuk memberi kerja kerja kontrak kepada kontraktor kontraktor Melayu.

6. Dalam isu merit saya juga mempersoalkan pelaksanaan projek 1Bestarinet oleh YTL ke semua sekolah sekolah di Malaysia melibatkan kos hampir RM 1 Billion. Banyak rungutan daripada pihak sekolah kerana ia tidak efisien. Setahu saya YTL bukan pemain utama bidang telekomunikasi berbanding dengan Telekom Malaysia.


Dr. Mohd Puad Zarkashi.
Ahli MT UMNO.


P/s: YTL ni memang haprak, taktau terima kasih..dasar anjing tersepit.

McTheory:
Tiba-tiba garang Puad ni..pelik pulak, ada apa-apa ka?

HOT!! Menteri Kabinet Akan di Rombak!! - @NajibRazak

Posted: 04 Jun 2014 11:02 PM PDT


Topik panas yang menarik, malah kenyataan ini akan membuat beberapa menteri tak boleh tidur malam. Dah tentulah menteri yang prestasinya tak menentu, akan dikeluarkan dari kerajaan Malaysia. Betul tak?

Baca dulu berita dibawah,

Rombakan Kabinet yang dinanti-nantikan, akan dilakukan sebelum bermulanya bulan puasa, dijangka akan melihat dua menteri baharu dan memberi kesan kepada sehingga tiga menteri yang sedang berkhidmat ketika ini. 
Sumber Putrajaya berkata, Perdana Menteri yang kembali semula selepas kejayaan lawatan beliau ke China, sedang meneliti butiran lebih terperinci mengenai perubahan itu yang pastinya akan melibatkan Presiden MCA dan Gerakan. 
Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Presiden Gerakan, Datuk Mah Siew Keong yang memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan yang akan diberikan kerusi dalam Kabinet. 
Dengan sambutan yang begitu baik diterima beliau sewaktu di China, dan potensi yang luas bagi perdagangan antara Malaysia dan China juga ada keperluan untuk mewujudkan perwakilan Cina dalam Kabinet. 
Najib juga dijangka akan mengisikan tiga jawatan timbalan menteri 'yang masih kosong' sejak pilihan raya umum lalu. 
Jawatan berkenaan adalah Kementerian Kewangan, Kementerian Pelancongan dan Jabatan Perdana Menteri. 
Menurut sumber Putrajaya yang sama mencadangkan bahawa seramai tiga menteri yang sedang berkhidmat ketika ini, dua daripada mereka adalah senior, mungkin terjejas di dalam rombakan itu. 
Menteri-menteri tersebut dari Umno tetapi sebarang rombakan yang melibatkan mereka tidak akan menjejaskan kuota Umno dalam Kabinet. 
"Ia amat sukar untuk meramalkan PM. Beliau begitu membisu tetapi beliau mungkin ada untuk bertindak balas terhadap rasa tidak puas hati di kalangan ahli Umno mengenai beberapa menteri ini," kata sumber itu. 
Najib tidak mungkin akan mengembangkan lagi jumlah kerusi Kabinet untuk menampung permintaan bagi jawatan-jawatan itu. Kabinet sekarang ini sudah mencukupi dengan 32 menteri dan 26 timbalan menteri. 
Sementara itu, media akan memantau rapi apabila Najib akan menghadap Yang di-Pertuan Agong bagi mendapat perkenan Baginda sebelum beliau meneruskan dengan rombakan Kabinet. 
Sumber Putrajaya percaya bahawa rombakan itu akan dibuat pada bulan ini untuk memberi masa kepada menteri-menteri baharu masa untuk mempelajari dan memahami tugasnya, yang biasanya selama enam bulan sebagai tempoh dijadikan penanda aras. 
"Pada masa mereka memahami perkara dan perjalanan kementerian, ia sudah akan menjelang akhir tahun ini. 
"Adalah lebih baik pelantikan dibuat tidak lama lagi supaya Kabinet boleh diwakili kaum Cina dan semua orang boleh bergerak ke hadapan," kata seorang pemerhati.
Beberapa menteri berkata, di sebalik spekulasi satu rombakan akan berlaku, Perdana Menteri tidak bercakap mengenainya semasa mesyuarat mingguan diadakan. 
"Kami juga ingin tahu sama ada kita akan berada di dalam kementerian kami atau sekiranya kami akan diberikan portfolio baharu atau digugurkan," kata seorang menteri yang tidak mahu dikenali. -mStar

Siapa agaknya menteri yang akan digugurkan?? Katanya ada 3 orang menteri. Nanti kita ulas no..-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...