BADUT RAKYAT

BADUT RAKYAT


#MH370 !!! SIAPA YANG TIPU SIAPA ??? @ANWARIBRAHIM ATAU @UMONLINE ???

Posted: 13 Apr 2014 08:00 AM PDT


tu diaaa,sendiri cakap sendiri nafi,itu lah anwar ibrahim.semua dah lapor,bukan sahaja utusan malaysia.ANWAR memang dasar mulut longkang.senang senang jer tuduh UMNO menipu.Tak tahu mulutnya lagi Haprak asyik menunding jari kepada musuh nya saja.ANWAR Memang tak boleh pakai cakapnya.ingin cita cita menjadi Perdana Menteri hancur negara dibuatnya.


APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN

KANTOI !!! PM LAWAT #HARONDIN DI #IJN !!! PENIPUAN PUAK #PEMBANGKANG DIDEDAHKAN !!!

Posted: 13 Apr 2014 05:00 AM PDT


semalam laman sosial kecoh dengan 1 gambar kononnya Anwar Ibrahim melawat Datuk Haron Din di IJN !!! nampaknya puak pembangkang ni jeles sangat !!! kenapa ni ??? betul kerr anwar ibrahim yang lawat tu ??? nampak sangat gambar edit ni !!! muahaha.sebab itu saya kata semalam,kalau dah benci at least lawat lah Ustaz Haron Din.susah sangat kerr ??? jom kita lihat gambar sebenar


APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN

KURANG AJAR !!! #CHEGUBARD #SAMM SERANG WARUNG BAWAL !!! VIDEO INSIDE !!!

Posted: 13 Apr 2014 01:30 AM PDT


Suasana gamat telah berlaku di Gerai De'Warung Bawal.Chegu Bard dan SAMM melakukan provokasi melampau terhadap peniaga tersebut serta mengugut akan merobohkan gerai tersebut.lihat video di bawah


APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN

EKSKLUSIF !!! PANDUAN #MANDIWAJIB YANG SEBENAR DAN ERTI #13RUKUN #SOLAT DIDEDAHKAN !!!

Posted: 12 Apr 2014 10:00 PM PDT


ramai dianatara kita yang terkeliru dengan mandi wajib.ada yang tersalah baca,ada yang tak sah mandi nya dan sebagainya.di bawah saya akan kongsikan panduan Mandi Wajib yang sebenar khas untuk pembaca Badut Rakyat

Mandi wajib yang betul

Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut,tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.Untuk melakukan mandi wajib yang betul,seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja.Sebaliknya,ia mesti dilakukan dalam kedua-dua keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir. 


Penolong Pengarah Bahagian Dakwah,Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM),Uztaz Haji Mat Jais Kamos,menegaskan,bagaimanapun,berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah,didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

 "Akibatnya,mandi wajibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.Apabila mandi wajib tidak sah,ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah.Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul," tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur. 

Mandi wajib yang juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam.Setiap orang yang melakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun-rukunnya.Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.Rukun mandi wajib ada 3 perkara 

Pertama : niat

Kedua : menghilangkan najis di badan.

Ketiga : meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.

Niat mandi wajib : "Sahaja aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala." Atau "Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala." 

Niat itu di dalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.Bagi perempuan yang habis haid,niat mandi wajib ialah : " Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala." Manakala bagi perempuan yang habis nifas,niat mandi wajibnya ialah: " Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala". 

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah.Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya.Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan,niat itu juga tidak sah.Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.Mengenai rukun mandi wajib yang ke 2,iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan,menurut Ustaz Haji Mat Jais,menurut Imam Nawawi,jika kita ada najis di badan,najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib.Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.Sementara rukun mandi wajib yang ke3,iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir,meliputi kulit,rambut dan bulu yang ada di badan, sama ada bulu2 yang jarang atau lebat.Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul,sekiranya tidak sampai air ke dalamnya,tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka.Bulu-bulu dalam lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin.Tetapi sekiranya,bulu-bulu di dalam hidung itu bernajis,ia wajiblah dibasuh. 

Mengenai kuku pula,jika di dalam kuku ada kotoran yang boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang.Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai,inilah yang merumitnya.Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai,mandi wajib seseorang itu tidak sah.Oleh itu,seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai,jika dia hendak mandi wajib,dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu.Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana ??? Inilah yang rumitnya.Sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai. Inai sebenarnya akan meresap ke rambut,tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.Tetapi dalam hal ini,jangan pula ada yang salah faham.Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis,bukanlah bermaksud menjadi tidak sah. 

Dalam hal ini, sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza.Jadi,mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.Dalam hal ini juga,sukalah saya menyatakan,huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib.Jadi,ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.Mengenai sebab-sebab seseorang itu wajib mandi wajib pula,Ustaz Haji Mat Jais menegaskan,sebab-sebab nya terdiri daripada 6 sebab.3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani,keluar air mani dan mati.Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja,iaitu keluar darah haid,nifas dan melahirkan anak(wiladah).Mandi wajib boleh dilakukan di mana-mana dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga,air paip,sungai laut dan tasik.Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula,mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh,tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.Selepas bersetubuh pula,jika ia dilakukan pada waktu malam,jika tidak mahu mandi wajib,seelok-eloknya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh. 

Panduan Tambahan : 

1. Agar wajah selalu segar,berseri-seri dan cantik,cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu.Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri.Lalu ambillah sajadah,shalat,berdzikir, dan berdo'a. 

2. Untuk menghilangkan stress,perbanyaklah 'olahraga'.Cukup dengan memperbanyakkan solat.Ketika solat,kita mengerakkan seluruh tubuh.Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan doa. 

3. Untuk pelembab,agar awet muda,gunakanlah senyuman.Tidak hanya di bibir tapi juga di hati.Jangan lupa bisikkan 'kata kunci', "Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii" (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku). (HR Ahmad).- (DOA TENGOK CERMIN).

4. Untuk punya bibir cantik,bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur. 

5. Agar tubuh langsing,mulus,diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali,Isnin dan Khamis.Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari.Makanlah makanan halal,perbanyak sayuran,buah-buahan dan air putih.

6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan.Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi. 

Rahsia 13 Inilah dia rahsia as-solat,sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu

1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat. 

2. Berdiri Betul Fadilatnya,ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur. 

3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya,sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur. 

4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5. Ruqu' Sebagai tikar kita di dalam kubur. 

6. I'tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur. 

7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM. 

8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur. 

9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar. 

10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar dan Nankir di dalam kubur. 

11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur. 

12.Salam Memelihara kita di dalam kubur. 

13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah SWT 

Dari Abdullah bin 'Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : "Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat.Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu " FRIDAY the 13th " jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!" Wassalam.

Sampaikanlah pesan saya biarpun satu ayat.Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafaat kepada manusia lain

APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN

DULU #ANWARIBRAHIM !!! KINI #TONYPUA !!! SALAH #UMNO JUGAK KERRR ???

Posted: 12 Apr 2014 07:00 PM PDT


Ahli Parlimen DAP Petaling Jaya Utara Tony Pua mengecam kerajaan Malaysia yang diterajui oleh Barisan Nasional yang didakwa menjadi penyebab mengapa beliau dihalau dan dilarang daripada berucap di program Persidangan Malaysia Summit Australia (MASA) 2014 yang akan berlangsung di Australia nanti.Beliau mendakwa kerajaan Malaysia serta penaja-penaja program tersebut sengaja menghalang beliau daripada berucap kerana takut pelajar-pelajar Malaysia disana tahu akan kezaliman kerajaan Malaysia kepada pemimpin-pemimpin pembangkang di Malaysia dengan pelbagai fitnah dan tuduhan. 

"Mereka begitu takut dengan kehadiran pemimpin pembangkang untuk hanya satu jam dalam program yang berlangsung sepanjang empat hari," katanya dalam perkongsian di laman sosial facebook rasmi beliau. 

Tony juga turut menyifatkan bahawa pihak penaja-penaja dan kerajaan Malaysia sengaja mahu menutup minda pelajar-pelajar diluar negara dari mengetahui perbuatan-perbuatan jahat kerajaan di Malaysia yang dikatakan penyebab perpecahan kaum serta menggugat kestabilan politik. 

"Jelas sekali penaja-penaja dari pihak kerajaan Malaysia bersungguh-sungguh mahu menutup minda pelajar-pelajar kita daripada mengetahui perbuatan terkutuk mereka". 

Beliau juga mendakwa kerajaan Malaysia sentiasa mengawal pelajar-pelajar Malaysia di Australia daripada bertemu dengan pemimpin-pemimpin pembangkang yang membuat lawatan kesana.Ini menunjukkan betapa rakus dan zalimnya kerajaan Malaysia sehinggakan mengongkong pelajar-pelajar Malaysia disana.Tony berkata beliau akan tetap berada di Melbourne dalam tempoh program tersebut dan akan mengadakan forum awam di sana pada 23 April nanti.

SEMUA SALAH KERAJAAN !!!

TAK HABIS-HABIS LAH PUAK DAP NI !!!

ADA BUKTI KERR ???

MAIN TEMBAK JERR !!!

APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...