Kedah Ke KL - MctHeory

Kedah Ke KL - MctHeory


INFO! Ayahanda Tun Mahathir Mohon Kerajaan Runtuhkan Tambak Johor!!

Posted: 21 Apr 2014 08:33 AM PDT


Tambak Johor sudah tidak lagi relevan dalam dunia moden sekarang kerana ia dilihat menyekat laluan di Selat Tebrau.

Malah bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Tambak Johor juga menyebabkan pelbagai masalah terutamanya melibatkan isu alam sekitar dan kesesakan lalu lintas di Johor Bahru.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan supaya Tambak Johor dirobohkan bagi membolehkan pembinaan jambatan baru antara Malaysia dan Singapura yang dikenali sebagai 'Jambatan Persahabatan' seperti yang dicadangkan kerajaan.

"Jika ia adalah sebuah jambatan, adakah kita masih perlukan sebuah tambak? Tambak ini menghalang air mengalir keluar dan ia juga sangat kotor".

"Ia menyebabkan laut menjadi sangat kotor dan terdapat kesesakan lalu lintas yang teruk di Johor Bahru kerana jambatan tidak dibina," katanya selepas menyampaikan syarahan umum bertajuk 'Leaders in Today's Society: Issues, Challenges and Way Forward' di Universiti Teknologi Petronas di Seri Iskandar, Perak pada Rabu.

Beliau juga berharap kerajaan tidak akan membina jambatan di tempat lain dan kemudian meninggalkan Tambak Johor di tempatnya kerana ia tidak akan dapat menyelesaikan masalah kesesakan lalu lintas di Johor.

"Ia (Tambak Johor) perlu dirobohkan, jika tidak tak adalah persahabatan," katanya.

Dr Mahathir juga melahirkan kekecewaan beliau berhubung pembatalan projek pembinaan 'Jambatan Bengkok' di Selat Johor, sebelah Malaysia menghubungkan Tambak Johor ke Singapura.

Beliau berkata sewajarnya jambatan berkenaan dibina kerana Tambak Johor menghalang pergerakan aliran air timur-barat yang boleh digunakan bagi tujuan komunikasi.

Pada 7 April lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mencadangkan pembinaan 'Jambatan Persahabatan' semasa sidang akhbar bersama-sama Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong selepas kedua-dua mereka mengakhiri Pemukiman Pemimpin Malaysia-Singapura selama dua hari di Putrajaya. – bnbbc.my

PANASS!! Kontroversi Baddrol Bakhtiar Bakal Tinggalkan Pasukan Kedah? #HanyaDiKedah

Posted: 21 Apr 2014 06:12 AM PDT


Kontroversi Badrol Bakhtiar akan meninggalkan skuad hijau kuning? Katanya hendak berhijrah ke Pahang? Betul ka? Persoalan ini menjadi buah mulut peminat bola sepak tempatan. Ada yang kecewa dengan keputusan itu, namun ada juga yang menyokong kononnya demi masa depan Baddrol sendiri.

Semuanya berpunca dari 'tweet' Baddrol yang seolah-olah kecewa dengan prestasi pasukan Kedah.


Gundah gulana para peminat pasukan Kedah yang tidak mahu kehilangan pemain bintang yang juga nadi pasukan si Baddrol. Bagi mereka, kalau Baddrol tinggalkan pasukan Kedah, sudah tentu seri pasukan hijau kuning tersebut akan hilang.

Pelbagai andaian, teori, pandangan dan cacian mula dibuat oleh peminat keatas Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA). Sedangkan orang tak tahu masalah sebenar KFA ialah hantu-hantu tamak yang menganggap KFA tu seperti bapak depa yang punya.

Hantu-hantu tu dah lama menghantui KFA sehinggakan ramai pemain terbaik Kedah yang dulunya hebat, kini meninggalkan pasukan disebabkan tak tahan dengan perangai hantu yang mengawal segala pentadbiran pasukan Kedah.

Cerita pasal hantu semalam ada Mc sentuh, nak baca boleh klik SINI.

Sambung balik cerita Baddrol.

Baddrol sebenarnya tak berniat nak tinggalkan pasukan Kedah pun. Kita yang salah faham. Masa cuti perlawanan liga Malaysia ni, Baddrol dipanggil ke skuad nasional. tu saja..


Soo.. para peminat pasukan bola Kedah jangan risau. Baddrol masih setia dengan Kedah. Tapi kita mesti ingat, pasukan Kedah bukan hanya bergantung pada seorang. Mesti ada kerjasama barulah pasukan jadi kuat.

Tambahan lanie, ada info yang beritahu Mc, ada satu puak dalam KFA saja bagi pemain tak senang hati dan tak serius dalam perlawanan, sebab nak bagi Kedah kalah! Bila kalah, peminat akan marah dan salahkan Presiden atau kerajaan negeri.

Mc tak syak orang lain, Mc syak 3 ekor hantu dalam KFA tu. Selagi 3 ekor hantu tak keluar, selagi tu pasukan bola sepak Kedah takkan maju.

Kita guna kuasa penyokong untuk memberi tekanan pada atasan KFA supaya 3 ekor hantu boleh di SEPAK dari pentadbiran KFA.

Ingat noo nama-nama hantu KFA, sorang  nama Zul Che Harun, Zahari dan Syed Khairul!


McTheory:
Kalau nak Kedah main elok balik.. buang 3 ekor ni..

INFO!! Sekitar Gambar Menarik Lawatan @IsmailSabri60 ke Pulau Bidong, Terengganu! #Dsis

Posted: 21 Apr 2014 02:22 AM PDTDibawah gambar-gambar menarik sempena lawatan kerja, Dato Seri Ismail Sabri ke Pulau Bidong, Terengganu.Ketika menaiki bot dalam perjalanan dari Jeti Pulau Kambing ke Pulau Bidong yang mengambil masa kira-kira 1 jam.

Singgah berjumpa dengan pengusaha dan peternak penyu,


Sesi melepaskan anak penyu agar (Green Turtle) yg usianya lebih kurang 6 bulan di Pulau Bidong, lewat petang semalam.


Sesi sebelah malam pula melepaskan anak penyu agar (Green Turtle) yang usianya baru sahaja 2 hari di Pulau Bidong.

Kemudian Dato Sabri bertemu dengan para persatuan nelayan untuk mendengar luahan dan rasa hati mereka.

Sempoi tengok menteri duduk lepak bersama rakyat macam ni..


Sesi dialog bersama pemimpin 10 Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) seluruh negeri Terengganu di Pulau Bidong. Setiap persatuan nelayan diwakili oleh 5 orang pemimpin PNK.


Sesi keesokan paginya, Dato Ismail Sabri mengunjungi tempat penjagaan coral.Demo tentang cara-cara penanaman semula coral

Hari terakhir Dato Ismail Sabri sekali lagi bersama nelayanDi Majlis Penutup Hari Bumi, Sehari Bersama Nelayan di Pulau Bidong, Terengganu. Memberi sedikit sumbangan dan hamper kepada persatuan nelayan yang turut sama memeriahkan majlis.

Ternyata, lawatan kerja ke Pulau Bidong dengan meluangkan masa bersama nelayan tempatan adalah satu aktiviti yang bermakna bagi penduduk tempatan dan nelayan di negeri Terengganu.

Dato Ismail Sabri ni, memang lain macam orangnya. Penduduk tempatan pun rasa teruja dengan pemimpin yang boleh bersama rakyat dan tak hiraukan langsung protokol.

Susah nak jumpa menteri macam ni. Tabik la kat Ismail Sabri. Teruskan usaha..

HOT!! Kenapa PM @NajibRazak Patut Berikan Mendiang Karpal Singh Perhormatan Negara?!! #RipKarpal

Posted: 20 Apr 2014 09:43 PM PDT


Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan takziah kepada keluarga Mendiang Karpal Singh diatas kehilangan orang yang tersayang. Semoga anda semua tabah menghadapi ujian yang getir ini.

Apabila sebut sahaja Karpal Singh kita semua pasti akan terbayang keseriusan wajahnya apabila berucap di Dewan Rakyat atau dalam sidang media. Mendiang tidak suka bercakap lawak atau bercakap kosong. Kalau beliau bercakap mesti serius, ditambah pula dengan suaranya yang vokal. Sampai Anwar Ibrahim pun beliau minta supaya bertaubat. Nik Aziz pun tak pernah minta Anwar bertaubat. Sebaliknya Karpal yang bukan islam pula yang berani menasihati Anwar supaya bertaubat. Walaupun berbeza pendirian politik dengan pemimpin-pemimpin BN, Karpal tak pernah pun minta Tun Dr Mahathir atau Datuk Najib supaya bertaubat. Itulah gambaran bagaimana teruknya Anwar sampaikan peguam dia sendiri yang satu aliran politik minta dia bertaubat.

Umum telah mengetahui Kerajaan Pulau Pinang pimpinan Lim Guan Eng telah mengumumkan pemberian penghormatan negeri untuk upacara pengkebumian Mendiang Karpal Singh. Bendera negeri diarah supaya dikibarkan separuh tiang selama tiga hari dan kerandanya ditutup dengan bendera Pulau Pinang. Selain itu jenazahnya di bawa ke Dewan Sri Pinang iaitu premis milik kerajaan negeri untuk orang ramai memberi penghormatan terakhir kepada Karpal.

Langkah yang diambil oleh kerajaan pimpinan Lim Guan Eng adalah satu langkah yang tepat sebagai membalas jasa, sumbangan dan pengorbanan Mendiang Karpal. Saya secara peribadi amat-amat bersetuju dengan langkah tersebut dan menyokongnya sepenuh hati.


Penghormatan negeri atau negara kebiasaannya diberi kepada mana-mana pemimpin utama atau bekas pemimpin utama negeri atau negara yang banyak berjasa dan menyumbang kepada negeri dan negara.

Dalam kes Karpal diberi penghormatan negeri ada kawan-kawan atau pihak-pihak lain yang mempertikaikan sumbangan atau jasa Karpal. Mereka bertanya apa jasa dan apa sumbangan Karpal?

Tentu ramai orang terkejut kalau Mc menyokong Karpal diberikan penghormatan negara bukan? Mc amat bersetuju dengan rakan blogger RBF yang mempunyai hujah dan sebab yang bernas kenapa Karpal Singh patut diberikan penghormatan negara.

Baca apa sahabat RBF hujahkan,

Dalam hidup ini kita kena berpaksikan kepada realiti. Walaupun kita berbeza aliran atau anutan politik dan agama dengan Karpal tetapi kita kena akui atau menerima hakikat sumbangan besar beliau kepada negara. Saya sebut NEGARA.

Mendiang Karpal Singh sepatutnya diberi penghormatan negara. Bukannya penghormatan negeri. Penghormatan negara itu jauh lebih besar. Saya tidak tahu mengapa Kerajaan Pusat pimpinan Datuk Najib tidak mengarahkan penghormatan negara diberikan untuk upacara pengkebumian Karpal.

Mungkin ada yang memarahi atau tidak bersetuju dengan saya. Sabar…kan saya dah kata kita hidup kena berpaksikan realiti. Jasa dan sumbangan Karpal kepada negara cukup besar. Kerana Karpal kita dapat hidup dengan selesa di bumi Malaysia hari ini. Jika tidak mungkin sudah lama negara kita dilanda musibah atau bencana besar.


Karpal telah menjadi penghalang kepada seorang pengamal homoseksual daripada menjadi pemimpin utama negara kita. Jika tidak kerana pendedahan dan asakan daripada Karpal tahun 1997 sudah tentulah pengamal homoseksual berkenaan yang telah dinamakan oleh Tun Dr M sebagai penggantinya akan menjadi pemerintah kita selepas Tun bersara. Dah hampir pun ketika itu. Nasib baik Karpal yang menjadi penghalang.

Kita kena ambil iktibar bagaimana hancurnya sebuah negara kaum Nabi Luth kerana homoseks. Dan Nabi cukup-cukup marah kepada pengamal homoseks sehingga Baginda tidak mengaku sebagai umatnya. Cuba anda bayangkan sekiranya orang begitu diangkat menjadi pemimpin kita, apa akan jadi kepada negara kita ? Sebab itu saya kata kita kena ambil iktibar apa yang pernah terjadi dalam sejarah islam hingga hancur sebuah negara.

Sebab itu juga saya kata kita kena akui jasa besar Karpal Singh kepada negara kita dan beliau sepatutnya layak diberi penghormatan negara.

Saya tidak bercakap benda bohong….saya tidak mengutip khabar angin kemudian dimasukkan ke dalam blog. Saya juga tidak mendengar cerita orang yang tidak tahu kesahihannya kemudian dimasukkan ke dalam blog. Saya bercakap atau menulis benda yang berdasarkan fakta.

Sekarang mari saya tunjukkan fakta-faktanya kepada anda…

Sebelum saya menunjukkan fakta-fakta kepada anda saya nak beritahu sikit sahaja lagi….


Sebelum Karpal Singh membangkitkan isu moral Anwar Ibrahim di dalam Dewan Rakyat, terlebih dahulu sebelum itu Tun Dr M selaku PM telah dimaklumkan tentang salah laku moral Anwar Ibrahim oleh pelbagai pihak. Termasuklah oleh Tun Hanif Omar selaku Ketua Polis Negara ketika itu. Namun semuanya Tun ketepikan…kerana baginya itu semua adalah mainan politik kotor orang yang dengki kepada Anwar. Tun tetap mempercayai Anwar dan memilih beliau sebagai penggantinya. Sehingga satu masa Anwar diberi memangku jawatan PM sewaktu Tun keluar negara.

Sehinggalah Tun menerima surat akaun bersumpah daripada mangsa liwat dan kemudiannya dibangkit secara serius oleh Karpal Singh dalam Dewan Rakyat sebanyak dua kali, iaitu pada bulan Oktober dan Disember 1997. Barulah Tun membuka mata dan mengarahkan satu pasukan khas polis ditubuhkan untuk menyiasat perkara tersebut. Sebabnya Karpal membangkitkan perkara itu secara serius dalam Parlimen dan mengasak Anwar bertalu-talu.

Segala apa yang berlaku dalam Parlimen dicatatkan dan ianya dinamakan Penyata Rasmi Parlimen (hansard) . Dalam hansard semua benda akan tercatat hatta ketawa atau pun kecoh. Hansard Parlimen tidak menipu dan tidak boleh ditipu. Sekarang jom kita lihat bukti apa yang dibangkitkan oleh Karpal sehingga ianya menjadi penghalang Anwar dipilih sebagai PM oleh Tun Dr M. Dan juga ianya menjadi punca Anwar dipecat daripada kabinet dan Umno, ditangkap , didakwa dan dipenjara.

Kalau ada sesiapa kata saya tipu, anda boleh cari sendiri di laman web Parlimen Malaysia, atau pergi sendiri ke Arkib Parlimen di Bangunan Parlimen Malaysia. Manalah tahu ada yang kata ini superimpose atau kertas tak boleh jadi bukti.

Kali pertama Karpal membangkitkan perkara ini adalah pada 22 Oktober 1997. Teliti, baca dan fahami betul-betul. Kemudian fikir-fikirkan. Klik pada imej untuk membaca dengan jelas.


Penyata Rasmi Parlimen (Hansard) untuk Sidang Dewan Rakyat bertarikh 22 Oktober 1997


Lihat dalam kotak merah, siapakah TPM ketika itu ?


Ini detik-detik permulaan Karpal mengasak Permatang Pauh


Karpal masih berlemput atau berlapik dan dia berkata 'kewajipan' beliau mempertahankan orang Pulau Pinang kerana dia pun orang Pulau Pinang. Cekappppp


Aik ! Ketika itu Anwar percaya pula sumpah dengan nama Allah. Lihat perenggan ketiga. Kenapa pula sekarang tak percaya sumpah dengan nama Allah dan takut nak bersumpah dengan nama Allah ?

Kuat Kadir Sheikh Fadzir pertahan bos dia


Sekarang kita lihat pula asakan Karpal yang lebih keras dua bulan selepas itu, iaitu pada 18 Disember 1997.

Penyata Rasmi Parlimen (Hansard) untuk Sidang Dewan Rakyat bertarikh 18 Disember 1997

Sekali lagi, lihat dalam kotak merah, siapakah TPM ketika itu ?Jeng…jeng…jeng…lihat anak panah merah. Asakan Karpal yang lebih keras terhadap Permatang Pauh mula mengambil tempat


Anak panah merah: Itulah ayat 'pembunuh' yang menjadi penghalang cita-cita Anwar untuk menjadi PM. Dalam Parlimen beb. Akuan bersumpah pula tu. Bukannya surat layang yang kita terima kemudian diminta fotokopi 10 keping dan edar. Siapa yang dapat lagi, fotokopi pula 10 keping dan edar. Karpal siap nak panggil Azizan (mangsa liwat) ke Dewan Rakyat lagi.


Hebat orang-orang Anwar ganggu Karpal dan panggil Karpal benggali lagi dalam Parlimen. Hari ini Anwar kata anak cina anak dia, anak india anak dia, anak iban pun anak dia. Mana suara dia waktu Karpal dipanggil benggali oleh orang-orang dia?


Memang layaklah Karpal digelar Harimau Jelutong. Dia memang berani. Dia gasak TPM pasal salah laku moral rapat ke dinding walaupun diganggu dengan hebat oleh penyokong-penyokong Anwar yang cuba menghalang Karpal terus mengasak.

Berdasarkan semua fakta inilah saya katakan Mendiang Karpal Singh patut diberi penghormatan negara. Jasanya cukup besar kepada negara. Pendedahannya membuatkan Tun Dr M membuka mata dan seterusnya mengarahkan polis menyiasat. Jika tidak kita tidak tahu apa nasib negara kita sekarang.

Sayang semuanya telah terlambat. Mendiang Karpal telah disemadikan semalam tanpa mendapat penghormatan negara. Hanya sekadar penghormatan negeri. Namun begitu kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib masih ada peluang jika ingin menghargai jasa Karpal Singh. Saya mencadangkan agar kerajaan dapat mengusulkan kepada Istana Negara supaya Mendiang Karpal Singh diberi gelaran Tun.

Dengan membaca hujah dan bukti yang diberikan oleh sahabat blogger RBF adakah pembaca setuju jika Karpal diberikan penghormatan negara?McTheory:
Kalau tidak, dah lama kita duduk dibawah pemerintahan seorang peliwat tegar!!

HOT!! Video Pendaratan Cemas Pesawat #MH192 di KLIA!

Posted: 20 Apr 2014 05:45 PM PDT


Pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) dalam penerbangannya ke Bengaluru (Bangalore) yang terpaksa berpatah balik, mendarat dengan selamat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) awal pagi Isnin.

MAS menerusi kenyataannya di Twitter memaklumkan bahawa pesawat Boeing 737-200 itu mendarat pada pukul 1.56 pagi, selepas salah satu daripada rodanya tidak dapat berfungsi dengan baik selepas berlepas.


Sebelum itu, MAS mengeluarkan kenyataan bahawa Penerbangan MH192, yang berlepas dari KLIA pada pukul 10.09 malam ke Bengaluru, terpaksa berpatah balik.

Ia dijadualkan tiba di Bengaluru, India pada pukul 11.35 malam hari yang sama.

Pesawat itu membawa seramai 166 orang, termasuk 159 penumpang dan tujuh anak kapal.

Video pendaratan cemas boleh tengok dibawah,


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...